Ontwerp hulp

wanddikte

Minimale wanddikte

• Aanbevolen wanddikte: 0,8mm
• Haalbare wanddikte met mogelijk kwaliteit verlies : >0,4mm

Afwijkende afmetingen in het product

• Maximale geaccepteerde afwijking in het product: 0,3%
• Minimale geaccepteerde afwijking in het product: 0,3mm

Horizontale gaten

Een 3D print bestaat uit allemaal op elkaar gestapelde lagen. Gaten met horizontale as kunnen niet 100% rond worden geprint en vertonen daarom het treden-effect.

YHT-Regel

De 3D printer kan niet midden in de lucht beginnen met het neerleggen van kunststof. Om dergelijke eigenschappen toch te kunnen printen zijn er 3 mogelijkheden. Daarvoor maken we gebruik van de YHT-regel.

Y: Eigenschappen die een hoek hebben tot 45º, gezien vanaf de verticale as, kunnen zonder ondersteuning geprint worden.

H: Horizontale eigenschappen die niet gelijk liggen met de onderkant van het 3D model én die geklemd zijn tussen twee andere delen, kunnen geprint worden zonder ondersteuningsmateriaal. Dit kan tot een horizontale overbrugging van 50mm, maar werkt het mooiste tot een overbrugging van 20mm.

T: Horizontale overbruggingen groter dan 20mm, eigenschappen met een hoek groter dan 45º van de verticale as en eigenschappen die aan één kant zijn ingeklemd, worden geprint met ondersteuningsmateriaal. Dit materiaal zorgt ervoor dat de eigenschappen van de print goed kunnen worden gemaakt. Het ondersteuningsmateriaal verwijderen we na het printen. Dit kan echter wel zichtbare afdrukken geven. Mocht dit ongewenst zijn, probeer dan alle hoeken in het ontwerp volgens de Y te ontwerpen.

Dunne eigenschappen

Dunne eigenschappen in een product vormen niet direct een probleem. We raden echter af om eigenschappen te maken met een doorsnede van 2 x 2mm, of cirkels met een diameter van 2mm. Probeer ook het aantal van kleine eigenschappen tot een minimum te beperken.